Dezenfeksiyon Hizmetleri

Dünya genelinde Covid-19 salgınının yayılmasından sonra dezenfeksiyon yöntemleri hiç olmadığı kadar önem kazanmış durumda. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sık sık bu yöntemlerin neler olduğu merak konusu olmaktadır. Bu yazımızda dezenfeksiyon nedir, farklı yöntemleri nelerdir ve firma olarak kullandığımız yöntemlerden bahsedeceğiz.

Dezenfeksiyon nedir?

Dezenfeksiyon, cansız maddelerin yüzeyinde bulunan patojenlerin yani hastalık yapıcı  mikroorganizmaların yok edilmesidir. Bir başka deyişle dezenfeksiyon ile bir cisim hastalık yapıcı etkenlerden arındırılır. Bu amaçla kullanılan kimyasal maddelere dezenfektan denir.

Dezenfeksiyon, yok etme derecesine göre 3 gruba ayrılabilir:

1. Üst Düzey Dezenfeksiyon: Bazı bakteri sporları da dahil birçok mikroorganizmaların yok edilmesi. Sterilizasyona en yakın uygulama diyebiliriz.

2. Orta Düzey Dezenfeksiyon: Virüs, mantar ve bakterilerin yok edilmesi.

3. Düşük Düzey Dezenfeksiyon: Mantarlar ve vejetatif bakterilerin yok edilmesi.

Burada farklı anlama sahip olan ancak benzer amaçla kullanılan başka bir terime değinelim: Sterilizasyon.

Sterilizasyon, cansız maddelerde barınan tüm mikroorganizmaları ve sporları öldürür. Sterilizasyon kimyasal ya da fiziksel yöntemlerle yapılabilir.

Dezenfeksiyon ile sterilizasyon arasındaki farklar nelerdir?

Dezenfeksiyon ve sterilizasyon işlemleri birbirine ne kadar benzese de aralarında ufak bazı farklılıklar bulunmaktadır.

Dezenfeksiyon sterilizasyon değildir. İkisinin arasındaki temel fark dezenfeksiyon hastalık yapan mikroorganizmaları hedef alırken; sterilizasyon hastalık yapan ve yapmayan bütün mikroorganizmaları hedef alır.

Dezenfeksiyon yöntemlerinden bazıları:

Ultraviyole Işık ve UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon: 210 – 280 nanometre dalga boyu aralığındaki mor ötesi (ultraviyole) ışık ile bakteri ve mikropların öldürülmesi de diyebileceğimiz yöntem 1900’lerin başından beri özellikle ameliyathanelerin sterilizasyonunda  kullanılmaktadır. Cilde ve göze temas ettiğinde insanlar için tehlikeli olmakla birlikte gerekli güvenlik tedbirleri alındığında başarılı sonuçları sebebiyle tercih edilir.

Kimyasal Maddeler ile Dezenfeksiyon: Çeşitli kimyasal maddeler kullanılarak virüs ve bakterilerin temizlenmesi yöntemidir ve   yüzeylerin dezenfeksiyonu için kullanılır.

Dezenfeksiyon için kullanılan kimyasal maddeler çok çeşitlidir. Örneğin; alkol, klor, formaldehit,  hidrojen peroksit, perasetik asit en sık karşılaştıklarımız arasında yer alır. 

Bu kimyasalların hepsinin etki gücü farklı olduğundan dolayı, insan sağlığı üzerindeki tehlikesi de değişkendir. Kimisinin bakteri ve virüsler üzerindeki öldürücü etkisi çok yüksek iken kimisi de daha hafiftir.

Kimyasal maddeler ile dezenfeksiyonun önemli bir dezavantajı; dezenfekte edilen yerde kalıntı bırakma ve bu kalıntıların insan cildi ile temas ederek zarar verme riskidir. Öte yandan maliyeti en düşük, uygulaması en kolay yöntemlerden de biridir.

Firmamızın kullandığı ve uyguladığı yöntemler nelerdir?

Dezenfeksiyon için genel kurallara uygun hizmet veren iş yeri belgesine sahip EFOR İlaçlama firmamız İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü Biyosidal ürün uygulama izin belgesine sahip 1.ana grup dezenfektan ve genel biyosidal ürünler 2-4-5 ürün tipi yetki belgelerine sahiptir.  

Konusunda uzman, biyosidal ürün uygulayıcı belgelerine sahip, profesyonel ve nitelikli elemanlarımız ile hizmetinizdeyiz. Ortam dezenfeksiyonu, Corona virüs, gıda işletmeleri, mantar, bakteri vb. durumlarda T.C. Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı ürünler ile dezenfekte etmektedir. Firmamız Türkiye’de ve dünyada kabul görmüş Virkon-5 Huwasan TR 50 dezenfektanı kullanılmaktadır.

Kullandığımız bazı ilaçlar; Bayer, syngenta, delta vb. WHO ve T.C. Sağlık Bakanlığı onaylı kimyasallardır. Dezenfeksiyon uygulamaları elektrikli el tipi ULV, sırt tipi atomizör veya pompa vasıtasıyla yerin uygulama alanının fiziki özelliğine göre yapılmaktadır. Dezenfeksiyon işleminde dezenfektanın parçalara bölünerek iç ortamlarda leke oluşturmadan ortama yapışmasını sağlar. İlaçlama sonrası ortamı terk etmenize gerek yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir