İlaçlama Hizmetleri

İlaçlama Türleri

Zaman zaman evimizde, ofisimizde, okulumuzda kısacası tüm yaşam alanımızda haşerelere ve kemirgenlere rastlarız. Bu durum sağlığımızı ve yaşam kalitemizi ciddi olarak etkileyebilmektedir. Sizlere bu yazımızda ilaçlama yöntemleri ve çeşitleri hakkında bilgi vermeyi amaçlıyoruz.

EFOR İlaçlama ve Dezenfeksiyon olarak “Her müşterimiz, tek müşterimizdir” diyoruz ve sizlerin ihtiyaçlarını en uygun yöntemler ile karşılamayı hedefliyoruz.

Pest kontrol nedir?

İnsan sağlığını tehdit edebilecek her tür haşere ve kemirgenin beslenme, barınma, yaşam döngüleri gibi bilgilere dayanan ve bunları ortadan kaldırmayı hedefleyen başa çıkma yöntemlerine Pest kontrol denir.

Pest kontrol sayesinde ev, ofis, okul, kreş, iş yeri, otel vb. yerlerde karşılaşabileceğimiz uçkun, kemirgen veya diğer haşere türlerine karşı önlem alarak sağlığımızı ve çevremizi koruma altına alabiliyoruz. 

Pest kontrolde hedef canlılar; hamam böceği türleri( Bletta germenica,Alman hamam böceği, periplanata amerikana, Amerikan hamam böceği), fare ve diğer kemirgenler, kara sinek ve türleri, larva mücadelesi, arı türleri, bit, pire, tahta kurusu, güve, kene vb.

Uygulama aşamasına geçerken; önce keşif ekibi giderek hasar tespiti ve ortama en uygun yöntemi belirlemelidir. Sonrasında bilgilendirme ve yapılması gerekenler temin edilir. Uygulama ve imhadan sonra da belli periyodlarda kontrol edilip, güncel durum raporlanarak pest işlemi sonlandırılır.  

Ne tür ilaçlar kullanılır?

Böcek ilaçlamada sıvı ilaçlar su ile karıştırılarak uygun ekipmanlar ile mekanın tamamına püskürtülerek sıvı ilaçlama uygulanır. Yoğun kokusu olmayan ilaçlarımız Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylıdır. Sıvı böcek ilaçlama haşere cinsine göre kokusuz veya kokulu olarak ikiye ayrılır.

 Kokusuz sıvı ilaçlar; kara ve sivri sinekler, hamam böceği, kalorifer böceği, karınca, akrep, çıyan, kertenkele, güve vb. haşereler ile mücadelede tercih edilir. Kullanımı sırasında ortamı terk etmeye gerek yoktur. İşlem sırasında ve sonrasında günlük yaşamınıza devam edebilirsiniz. Uygulama sonrasında 48 saat sıvı temizleme yapılmamalıdır aksi halde ilaç etkisini yitirebilir. Uzman ekibimiz tarafından uygulama öncesi ve sonrası yapılması gerekenler tarafınıza bildirilecektir.

Kokulu sıvı ilaçlar çoğunlukla; tahtakurusu, bit, pire vb. haşereler üzerinde kullanılır. Bu haşereler diğerlerine kıyasla daha dayanıklı olduğu için kokulu ilaçlar tercih edilir. İlaçlama sonrası mekan 1 ile 4 saat arasında kapalı tutulmalıdır. Bu süre alanın büyüklüğüne ve haşere probleminin yoğunluğuna bağlı olarak değişebilmektedir. Belirlenen sürenin sonunda yarım saat ortamı havalandırdıktan sonra kullanılabilir. Sizlere en uygun süre görüşme esnasında profesyonel  personelimiz tarafından bildirilecektir.

Jel ilaçlar özellikle; hamam böceği ile mücadele ederken tercih edilen bir ilaçlama yöntemidir. Uygulama esnasında ortamı terk etmeye gerek yoktur. Jel ilaçlama cam ve kapı pervazlarına, çatlaklar, dolap içleri vb. yerlere uygulanır. Böcekler ilacı yiyerek yuvaya taşırlar ve ölürler. Böceği yiyen diğerlerine bulaşarak etki gösterir. Jel ilaçlama 1 ile 2 hafta arasında etkisini gösterir. Uzun süreli etki gösterir. Jel ilaçlar gıda ve medikal alanlarda kimyasal kalıntı riskini azalttığı için sağlık bakanlığı tarafından da istenilen ve tercih edilen bir yöntemdir.

Kemirgenler/ fareler ile mücadelede farklı birkaç yöntem kullanılmaktadır. Bunlar; açık yemleme, canlı yakalama tuzakları ve kemirgen/fare istasyonlarıdır.  

Açık yemleme; kemirgenlerin/farelerin ulaşabilecekleri uygun yerlere fare zehirleri bırakılarak uygulanır. Bu uygulama esnasında çok dikkat edilmesi gerekir. Uygulama yapılacak alanda yeme ulaşabilecek başka hayvanlar, çocuklar veya bebekler, durumdan habersiz olan kişiler olması sağlık açısından uygun değildir. Zira bu ilaçlar tüm canlılar için ölümcül etkilere sahiptir. Bu sebeple uzman ekibimiz ile doğru bir şekilde uygulamak için sizlerin hizmetinizdeyiz.

Canlı yakalama tuzakları; özellikle ihmal sonucu (açık kalan kapı, pencere vb.) ortama girebilecek canlıları yakalamaya yönelik kullanılan bir kovuşturma yöntemidir.

Kemirgen/fare istasyon kurulumu; açık yemlemeye benzer şekilde fare zehri kullanılarak uygulanır. Aradaki fark ise diğer hayvanların, çocukların veya konuyla ilgisi olmayan başka kişilerin zehir ile temasını önler.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir